Ondernemers in race om lagere energierekening

Hoe brengen ondernemers hun energiekosten naar beneden? Tijdens het ondernemersontbijt op de Dag van de Duurzaamheid ontstonden de eerste plannen voor een Energie Estafette. Ondernemers kunnen door HeemSteeds Duurzamer (ondernemerscollectief rondom duurzaamheid) een energiescan laten maken om te zien waar besparing mogelijk is en geven daarna het stokje door.

De geur van versgebakken brood komt de klanten van bakkerij Oscar tegemoet als ze de winkel binnen stappen. Maar het energieverbruik van de ovens tikte behoorlijk aan. Rogier Hein is eigenaar van bakkerij Oscar met drie vestigingen, waarvan één in Heemstede. "Ik was op zoek naar een manier om energie en dus geld te besparen. Smartdodos.nl is een website met goede informatie voor ondernemers, maar ik had ook behoefte aan iemand die me kon helpen echt inzicht te krijgen. Die ideeën zijn verder uitgewerkt, onder andere met hulp van ondernemersinitiatief HeemSteeds Duurzamer en de gemeente."

Pieken afvlakken

"Hugo Holscher van HeemsteedsDuurzamer heeft een uitgebreide energiescan gedaan in mijn bakkerij in Heemstede. Het kost tijd om echt inzicht te krijgen, ik trek er een jaar voor uit om de drie vestigingen helemaal door te lichten; welke apparatuur heb je allemaal staan, wanneer is de piekbelasting, hoe kun je die pieken afvlakken? Daarnaast zijn we grondig gaan kijken naar onze bijdrage en sturen daar ook het personeel op. De grootste besparing zit in de het aantal uren dat de ovens aanstaan. Na 10 uur ’s ochtends hoeft er eigenlijk nog maar één oven aan te staan, in plaats van alle ovens. Dat scheelt enorm. Met de aanpassingen die we nu hebben doorgevoerd besparen we bijna € 100 per maand energiekosten."

Energie Estafette

Rogier Hein beet het spits af voor de Energie Estafette, hij geeft het stokje over aan Marcel Lambeck van Gall& Gall. "Hugo Holscher heeft ook bij mij een energiescan van de gevel gemaakt om te kijken waar energie lekt", zegt Marcel. Ook heb ik mijn apparaten onder de loep genomen. Led-verlichting had ik al, maar er stonden nog wel oude koelkasten. Die worden vervangen voor energiezuinige exemplaren. We hebben nu vooral naar de vestiging op Blekersvaartweg gekeken. De andere vestiging komt nog aan de beurt. Nu ik weet hoe ik moet meten, heb ik ook mijn energieverbruik thuis onder de loep genomen. Daar viel genoeg te besparen. Ik geef het stokje door aan Arno Koek van boekhandel Blokker, ook hij gaat met de energiebesparing van zijn winkel aan de slag."

Ook energie besparen?

Wilt u ook kijken waar u als ondernemer energie kunt besparen? Voor meer informatie over de Energie Estafette kunt u contact opnemen met Hanneke Lankveld.

Terug naar overzicht