Samen zwerfafval opruimen tijdens World Clean Up Day

Zwerfafval is slecht voor het milieu en kost veel geld en tijd om op te ruimen. De gemeente houdt de openbare ruimte dagelijks schoon, maar wat extra hulp bij het schoonmaken van onze omgeving is natuurlijk welkom. Op veel manieren helpen Heemsteders met het opruimen van zwerfafval. Op zaterdag 19 september is het World Clean Up Day, waarop ook veel Heemsteedse inwoners zich inzetten voor een schone gemeente.

Jaarlijkse opruimactie

Tijdens deze grootste wereldwijde jaarlijkse opruimactie geven we samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Dit jaar wordt World Clean Up Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon.

Aan de slag met zwerfafval

Mede door de coronacrisis liggen her en der verdwaalde mondkapjes en plastic handschoenen op straat. Ook ontstaat meer zwerfafval door illegaal bijplaatsen van (grof en rest) afval bij openbare containers. Al eerder gingen Heemsteedse gezinnen de strijd aan met zwerfafval. Op het gemeentehuis kregen ze hulpmiddelen, zoals afvalgrijpers, handschoenen en veiligheidshesjes. Als dank voor de inzet ontvingen de eerste 50 gezinnen die zich meldden een FOODBOX van De Smaak van Heemstede, boordevol lokale lekkernijen om er een heuse 'priknik' van te maken.

Afvalgrijpers 

De gemeente stelt- net als bij eerdere acties- hulpmiddelen ter beschikking om tijdens de World Clean Up Day op een veilige manier zwerfafval op te ruimen. Op vrijdag 18 september kunt u tussen 11.00 en 13.00 uur bij het gemeentehuis terecht voor een afvalgrijper, veiligheidshesje, handschoenen en vuilniszakken. Gaat u met een groep groter dan 4 personen op pad? Meld u dan aan via h.lankveld@heemstede.nl onder vermelding van ‘Zwerfafvalactie World Clean Up Day’. Wilt u ook daarna helpen en een afvalgrijper ontvangen? Stuur dan een mailtje naar afval@heemstede.nl en we nemen contact met u op.

Acties rondom zwerfafval

In 2019 organiseerde de gemeente al publieke acties rondom zwerfafval. Bijvoorbeeld de succesvolle basisscholenactie met Rotary Heemstede en World Clean Up Day 2019. De gemeente geeft blijvende aandacht aan zwerfafval, op een veilige en verantwoorde manier. 

Terug naar overzicht