Mantelzorgers staan er niet alleen voor

In Heemstede zijn ruim 6000 mantelzorgers. Hun bijdrage varieert van wekelijks voor een naaste koken tot mensen die jarenlang dag in dag uit hun ernstig zieke partner verzorgen. Mantelzorgers zijn van grote waarde voor de samenleving, maar zij moeten ook zelf af en toe kunnen opladen. Er is een pilot ‘logeerzorg’ gestart, zodat mantelzorgers tijdelijk hun zorgtaken kunnen overdragen. In deze pilot biedt de gemeente Haarlem samen met Kennemerhart, Zorgbalans en Tandem in de regio Zuid-Kennemerland logeerplekken aan mensen die niet zonder hulp thuis kunnen blijven.

Intensieve zorg

"De meeste mantelzorgers zetten zich met veel liefde in voor hun naasten, maar we krijgen wel regelmatig signalen dat zulke intensieve zorg zijn tol eist," zegt Nicoline Vrouwe, coördinator bij Tandem. "Op de Dag van de Mantelzorg in Heemstede werd dit nog eens bevestigd door de aanwezige mantelzorgers. We hebben daarom besloten te starten met een pilot ‘respijtbedden,’ zoals de logeerzorg ook wordt genoemd."

Prettige sfeer

In de woonzorgcomplexen De Blinkert (Kennemerhart) en Breezicht (IJmuiden) kunnen mensen die afhankelijk zijn van mantelzorg twee nachten of meer verblijven in mooi ingerichte appartementen met een eigen badkamer. Er is 24-uurs zorg aanwezig en er zijn verschillende activiteiten om aan mee te doen.

Andere omgeving

Nicoline Vrouwe: "Het gaat nog om een pilot, maar de eerste reacties zijn heel positief. Het is voor mantelzorgers heel belangrijk af en toe ontlast te worden, maar ook voor de mensen die zorg ontvangen kan een andere omgeving soms heel goed zijn."

Interesse?

Bent u mantelzorger en heeft u ook behoefte tijdelijk de zorg over te dragen? Neem voor meer informatie en reservering van een logeerbed contact op met de respijtcoaches van Tandem via (023)8910610 of respijt@tandemmantelzorg.nl. Voor het logeren is een indicatie nodig vanuit de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de WLZ (Wet langdurige zorg).

Terug naar overzicht