Gemeente verduurzaamt wagenpark

In het voorjaar van 2019 nam de gemeente 2 volledig elektrische auto’s in gebruik voor het onderhoud van openbaar groen. "Het was even wennen om over te gaan op elektrisch, maar het bevalt prima," zegt toezichthouder buitenruimte Niels Ottenhof.
"Verduurzaming van het wagenpark vinden we als gemeente heel belangrijk. Maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de functionaliteit. De voertuigen zijn heel stil en ook de actieradius is geen probleem. Aan het einde van de dag laden we beide auto’s op met groene stroom, die is opgewekt via zonnepanelen op het dak van onze gemeentewerf."

Kiepbare laadbak

De elektrische voertuigen zijn van het type 'Streetscooter Work Pickup’. De wagens hebben een open, kiepbare laadbak. Niels Ottenhof: "Gelukkig hebben we niet heel erg hoeven inleveren op de grootte van de auto’s. We hebben eerst een ander exemplaar uitgeprobeerd, maar die was echt te klein."

Circulair

De elektrische auto’s stoten geen koolstofdioxide uit, daarmee zijn ze 100% CO-neutraal. Alle kunststof delen zijn van gerecycled materiaal. Als het voertuig ‘op’ is, kunnen alle onderdelen gedemonteerd en opnieuw gerecycled worden. Hiermee dragen de ‘Streetscooters’ ook bij aan de circulaire economie.

Terug naar overzicht