Maak van uw tuin een vlinderparadijs

Vlinders zijn heel belangrijk voor de natuur. In een tuin met alleen stenen, zonder bloeiende planten en bloemen, kunnen vlinders geen eten vinden. Help vlinders en breng meer kleur in uw tuin, op het balkon of op het terras.

Veel nectar

Zet planten neer die lang bloeien en veel nectar geven. Vlinderplanten zijn er in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan herfstaster, klimop, lavendel of een vlinderstruik. Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst. Wist u trouwens dat vlinders pas kunnen vliegen als hun lichaamstemperatuur tenminste 20°C is? Op een zonnige warme dag is dat geen probleem: door met de vleugels wijd uitgespreid te gaan zitten, vangt de vlinder zoveel mogelijk zonnewarmte op. Zorg dus voor beschutte plekjes in de tuin met struiken, heggen en rommelhoekjes, waar vlinders zich kunnen opwarmen. Zo vergroot u het leefgebied van vlinders én u lokt gelijk meer bijen, veel soorten vogels en andere insecten naar de tuin.

53 soorten dagvlinders

In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders, maar dat zijn niet allemaal dagvlinders. Een groot deel daarvan zijn nachtvlinders of microvlinders (heel kleine vlindertjes). Er leven nu nog 53 soorten dagvlinders in ons land. Er zijn er al 17 verdwenen uit Nederland, doordat hun leefgebieden aangetast zijn. Veel geschikte plekjes voor vlinders zijn ver uit elkaar komen te liggen. En dat is een probleem: de meeste vlinders kunnen namelijk niet ver vliegen. Wanneer een vlindersoort ergens verdwijnt is de kans groot dat hij daar nooit meer terugkomt.

Gratis vlinderboekje 

De Vlinderstichting schreef samen met tv-tuinman Lodewijk Hoekstra het boekje 'Tuinieren voor vlinders'. Vol wetenswaardigheden over vlinders en met praktische tips voor het inrichten van een vlindervriendelijke tuin. Het boekje is gratis te verkrijgen via de website van de vlinderstichting