Heemsteeds Gezwam

In het bijzondere circulaire project Heemsteeds Gezwam wordt koffiedik ingezameld en als grondstof gebruikt voor oesterzwammen. Dit idee van HeemSteeds Duurzamer, De Oesterzwammerij en de Hartekamp Groep ontstond eind 2018, tijdens het Duurzame Ondernemersontbijt dat Gemeente Heemstede jaarlijks organiseert.

Hugo Holscher, voorzitter van het ondernemerscollectief HeemSteeds Duurzamer licht toe: ‘Het idee is: zamel lokaal koffiedik in, gebruik dat als grondstof voor de kweek van oesterzwammen, verkoop die oesterzwammen weer in Heemstede en verwerk het koffiedik uiteindelijk tot verbeterde compost. Een duidelijke win-win op alle maatschappelijk trends. We dragen bij aan de circulaire economie (geen afval meer), verbinden mensen via eten en drinken en oesterzwammen spelen een grote rol in de eiwittransitie. Vanaf begin 2020 wordt ook de Hartekamp Groep bij het project betrokken. Cliënten van Hartekamp hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en kunnen zo toch een waardevolle bijdrage leveren.’

Van oesterzwam tot bitterbal

Boegbeeld van HeemSteeds Gezwam is ondernemer en eigenaar van Kaldi koffie & thee, Peter Houssart: ‘Alleen al de pilot die we afgelopen jaar zijn gestart, leverde zoveel positieve reacties op: van klanten in mijn winkel, andere ondernemers tot en met interesse vanuit Kaldi en onze eigen koffieketen’. Dat oesterzwammen ook heel lekker smaken als bitterbal kunt u proeven op de Nieuwjaarsreceptie op 6 januari 2020. Naast het eerlijke frietje van Friethoes serveren we bitterballen van oesterzwammen. Deze worden geserveerd door cliënten van de Hartekamp Groep en  betrokkenen van Heemsteeds Gezwam.    

Zelf een goed idee? Meld het!

Meer informatie over Heemsteeds Gezwam en andere duurzame ondernemersinitiatieven vindt u op Heemsteeds Duurzamer. Heeft u zelf een goed ondernemersinitiatief om te delen of een nieuw idee? Neem dan contact op met Mireille Middendorp.

Terug naar overzicht