30.000 bloembollen geplant aan de Crayenestersingel

Categorie├źn

  • Sociaal
  • Samen
  • Groen

In november 2021 zijn ruim 30.000 bloembollen geplant langs het water van de Crayenestersingel, tussen de Adriaan Pauwlaan en de Lanckhorstlaan. Het idee ontstond tijdens een eerder buurtinitiatief om vanwege coronatijd een oogje voor elkaar in het zeil te houden. Het idee was om samen met de buurt de Crayenestersingel te verfraaien met vroeg bloeiende voorjaarsbollen en zo ook de biodiversiteit te verhogen. Een soort Keukenhof aan de Crayenestersingel! Door een subsidie van de gemeente konden er wel 30.000 bloembollen gekocht worden die de bewoners samen hebben geplant over 360 strekkende meter.

Jong en oud hielpen mee

Gewapend met scheppen, schepjes en grondboren werden de bollen over de verschillende stukken grond gemengd, verdeeld en geplant. Jong (4 jaar) tot oud (80 jaar) werkten keihard mee. Het weer deed dat niet helemaal, maar toch is het gelukt alle bloembollen te planten. Opgewarmd door chocolademelk en erwtensoep en gesterkt door hapjes.

Stinzenplanten geplant

De keuze voor de bloembollen viel op stinzenplanten. Deze bollen werden vanaf de 16e eeuw aangeplant op landgoederen, rondom kastelen en landhuizen (bijvoorbeeld Huis te Manpad). Het gaat hier om winterakonieten, narcissen, bostulpen, zomerklokjes, boshyacinten, krokussen en vogelmelk. Omdat deze bloembollen zichzelf vermeerderen, is het ook een duurzame oplossing. We verwachten dat de bloemenzee, in het voorjaar van 2022 voor het eerst te zien, met het verstrijken van de jaren steeds uitbundiger gaat worden.