Dr. Schaepmanlaan is hondenpoepvrij

Categorieƫn

  • Sociaal
  • Veilig
  • Samen
  • Groen

Aan de Dr. Schaepmanlaan is het goed toeven. Het ligt aan de Ringvaart met een fijne groenstrook en de welbekende houten piratenspeelboot voor kinderen. In de zomer is dit de perfecte plek voor de buurtbewoners om onder de grote bomen te zitten, er wordt gepicknickt, gezwommen, gezonnebaad en gespeeld. Er was echter een grote ergernis; de groenstrook lag dagelijks bezaaid met hondendrollen.... Dan wordt het ineens een stuk minder fijn om hier op je luie stoel of handdoekje te gaan zitten...Bij het aanspreken van wat 'lakse' hondenbezitters kreeg ze vaak een defensief of soms zelfs brutaal antwoord. Het werd tijd voor actie! 

Buurtbewoners Nanda en Kirsten vertellen: "We hebben een brief in de buurt verspreid waarin we probeerden duidelijk te maken dat we niks tegen honden hebben, en dat de meeste baasjes de poep waarschijnlijk keurig opruimen, maar waarin we toch vriendelijk willen vragen aan de baasjes die het wat minder nauw nemen met de regels, rekening te houden met hun buurtbewoners. We zochten steun bij de gemeente, konden zij niet meer borden plaatsen? We troffen Koen Baart, zeer behulpzaam en met ervaring met dit landelijke probleem. Hij wees ons op de mogelijkheid een initiatief in te dienen waar budget voor beschikbaar is. En hij wist een marketingbureau die hier vaker campagnes voor heeft gemaakt. Na overleg met het bureau leerden we dat belerend de regels herhalen niet werkt in dit geval. Mensen weten heus dat ze de poep van hun hond moeten opruimen. Verbodsbordjes werken niet. Aanspreken op een bijdrage aan het woon- en speelplezier van hun buren wel. Op een positieve toon en op een speelse manier. Er werden teksten bedacht als "Liefde is... ook de poep opruimen" en leuke borden ontworpen.

We prikten Koningsdag als actiedag en communiceerden dit via een bericht in de krant (veel alternatieven waren er toch niet op deze feestelijke dag). Met onze fijne buren harkten we eerst alle poep van het gras. Daarna spoten we de teksten op de stoep door middel van sjablonen en plaatsten we de borden aan de lantaarnpalen langs het gras.We sloten af met een borrel op het schone grasveld. Op een verdwaalde drol na lijkt het te werken...We hopen op een heerlijke zomer waarin we met z'n allen zonder omkijken op het gras kunnen recreƫren en kunnen genieten van dit heerlijke plekje in Heemstede!"