Game over

In veel huishoudens is ‘gamen’ dagelijks onderwerp van gesprek. Wat leeft er allemaal in de virtuele wereld en hoe maakt u het beste afspraken met uw kinderen? Dion Linsen is preventiedeskundige van Brijder Jeugd Preventie. Hij ziet met name in de leeftijdsgroep van 8 tot 16 jaar veel interesse in gamen.

Wat zijn de trends op het moment?

"Het computerspel Fortnite is nog steeds heel populair, het heeft wat weg van de filmreeks Hunger Games. Kinderen spelen het alleen of samen, je wordt uit een bus gegooid op een slagveld, je moet wapens zoeken zodat je je vijand uit kunt schakelen. Ook zijn er de spellen als Apex legends of PUBG, GTA en FIFA niet te vergeten. En ook Minecraft, waarin je een virtuele wereld bouwt wordt onverminderd gespeeld. Wat iemand leuk vindt is natuurlijk heel persoonlijk. Over het algemeen lijken bij meisjes de spelletjes waarbij je dingen verzamelt favoriet, zoals Minecraft en Candy Crush en bij jongens meer de schietgames."

Wat zijn de positieve kanten van het gamen?

"Gamen is heel leuk! Jongeren beleven er veel plezier aan, het is goed voor de motoriek en veel games zijn Engelstalig en dat is goed voor hun taalontwikkeling. Het is lekker even helemaal los te zijn van alles en je te verliezen in een virtuele wereld. Een wereld vol met uitdagingen en beloningen. Het geeft een goed gevoel als je weer een level verder bent of iedereen uitschakelt en als winnaar overblijft."

Schuilt daarin ook niet meteen het gevaar?

"Ter geruststelling, volgens het laatste factsheet van het Trimbos-instituut is het gamegedrag van slechts 7% van alle gamende jongens en 1% van de meisjes mogelijk problematisch. Zij vertonen dus zorgelijk gedrag. Ze verwaarlozen bijvoorbeeld hun school of vrienden, maar kunnen met goede begeleiding ook weer bijgestuurd worden. Ik krijg van ouders vaak de vraag hoe lang kinderen zouden mogen gamen. Maar zulke richtlijnen zijn moeilijk te geven. Het draait om balans: komen kinderen nog buiten, sporten ze, gaat het gamen niet ten koste van nachtrust of schoolprestaties? Het ene kind kan vijf uur per dag gamen en heeft nergens last van, een ander kind loopt met een uurtje gamen per dag helemaal vast."

Tips voor ouders met gamende kinderen?

"Toon oprecht interesse. Begrenzen moet absoluut, maar wederzijds begrip helpt echt. Vraag wat voor spel je kind speelt, hoe het precies werkt en kijk af en toe mee. Ook al heb je er zelf niet veel mee, voor een kind is het heel belangrijk. Als ouder sta je toch ook langs de lijn tijdens voetbal om aan te moedigen. Daarnaast is het heel belangrijk te begrijpen dat het besef van tijd verdwijnt als je gamet. Een uur gamen kan voelen als 5 minuten. Het is daarom beter afspraken te maken over het aantal potjes dat een kind mag spelen dan over het aantal minuten. Vraag dus hoe lang een spel duurt en spreek het aantal potjes af. Je trekt je kind toch ook niet halverwege de tweede helft van een voetbalwedstrijd van het veld omdat je het wel mooi geweest vindt?"

Meer weten?

Dinsdag 31 maart organiseren het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Heemstede en College Hageveld in samenwerking met Brijder Jeugd Preventie en ECV esports een informatie avond over gamen. De avond is bedoeld voor ouders met kinderen op het voortgezet onderwijs. Vanaf 19.15 uur is er ontvangst met koffie, om 19.30 uur begint het programma in de aula van Atheneum College Hageveld, Hageveld 15 in Heemstede. Sidney Lehmann van ECV esports en Dion Linsen van Brijder Jeugd Preventie verzorgen de presentatie. U kunt zich aanmelden voor deze ouderavond via college@hageveld.nl onder vermelding van 'Ouderavond over gamen bij jongeren'.

Terug naar overzicht