Verbinding in de Lijsterbeslaan

Voor een column in de Heemsteder zijn we op zoek naar mooie verhalen waarin de verbinding tussen inwoners van Heemstede centraal staat. Inspirerende anekdotes van jong en oud, mantelzorgers, buren of familieleden die door de coronacrisis op een andere manier met elkaar in contact kwamen en waardoor ontroerende of leuke initiatieven zijn ontstaan. Inwoner Nicole van Maare deelde haar verhaal. 

Andere verjaardag

'Het is 30 maart. Vandaag wordt mijn zoon 12 jaar. De laatste weken zijn mijn gedachten meer uitgegaan naar wc-rollen dan naar zijn cadeau’s. Het bedenken van een leuke, maar gezonde traktatie is dit jaar overgeslagen. Het partijtje (wie, wat, waar, hoelang) levert geen stress op. Familie: dit jaar eten we taart via facetime. Op school het centrum van de aandacht zijn: het zit er niet in dit jaar.

Natuurlijk krijgt hij zijn verjaardagsgeld van oma en cadeautjes worden door de bezorgdiensten aan huis gebracht. Zoals elk jaar mag hij in bed blijven liggen tot wij zijn kamer binnenkomen met ontbijt, een liedje en cadeau’s. Maar dat deze verjaardag herinnerd zal worden als een tijd waarin mensen wegblijven, hij niet naar school mag, dagelijkse updates van zieken en doden meekrijgt, dat breekt mijn hart. Hoe zorg ik dat hij een herinnering krijgt waarbij hij een glimlach voelt opkomen als hij eraan denkt? 

Verjaardagslied in de straat

Ik bel aan bij de eerste buur. Of ze me willen helpen om om 11.00 uur op straat een verjaardagslied te zingen. Meteen een glimlach en een toezegging. Dat is één. Ik ga langs alle buren met kinderen. Ook bij mijn buurvrouw van 83, die terloops meldt dat een buurman met wie ik weinig contact heb, gitaar speelt. Ook bij hem bel ik aan. 

De buurman met de gitaar komt aanlopen, mét klapstoeltje. Hij gaat wat onwennig zitten tussen twee geparkeerde auto’s. Het gezin aan de overkant komt naar buiten en gaat met z’n vieren 1,5 meter van de gitarist staan. Een alleenstaande. Een familie. De buurvrouw van 83. Er wordt getokkeld op de gitaar, willekeurige noten. En dan, ‘Er is er één jarig’. Marnix zit in het raamkozijn op de eerste verdieping. We glimlachen, zingen en klappen in de handen.'

Traditie

Wat een prachtmoment in bizarre tijden op de Lijsterbeslaan in Heemstede. Het is inmiddels een traditie voor de kinderen, die al drie keer heeft plaatsgevonden.  

Heeft u ook een mooi verhaal? 

Deelt u ook uw verhaal met ons?  U kunt uw column insturen via gemeente@heemstede.nl o.v.v. verbinding (anonieme plaatsing is mogelijk).

Terug naar overzicht