Vragenlijst om anderen bij uw idee of plan te betrekken

Deze vragen kunnen u helpen om anderen bij uw idee of plan te betrekken.

Deze vraag heeft u misschien al beantwoord in het projectplan. Iedereen die met uw idee te maken krijgt moet betrokken worden. Dit geldt zowel voor mensen die positief als negatief zijn over uw plan.

U hoeft niet iedereen op dezelfde manier te betrekken. Sommige mensen vraagt u bijvoorbeeld naar hun mening, anderen informeert u alleen over uw idee. Maak een lijst wie er allemaal een mening heeft over uw idee of er iets van vindt.

Bedenk van te voren wat u gaat doen met de mening van anderen. Als iemand ergens tegen is, en er wordt toch besloten om het wel te doen, dan is het belangrijk dat u kunt uitleggen waarom er besloten is om het toch te doen. Het is goed om hier van tevoren over na te denken en dit bij de start ook duidelijk te vertellen aan de mensen die je betrekt. Zo is het voor iedereen duidelijk wat er met hun mening gedaan wordt.

Sommige situaties, idee├źn of plannen spelen al lang. Het is goed om na te gaan wat zich hiervoor heeft afgespeeld. Zoals:

  • Wie heeft er al iets proberen te doen aan de situatie?
  • Welke problemen kwamen ze tegen?

Zo kunt u erachter komen welke tegengestelde meningen en belangen er zijn. En u hoeft niet dubbel werk te doen.

Neem contact op met mensen die plannen hebben die aansluiten op uw idee. Zo kunt u kijken of u kunt samenwerken. Ook voorkomt u dat u dubbel werk doet.

U heeft een idee, maar bent u ook degene die het uit gaat voeren? Wie moet er wat doen om uw plan uit te voeren? Dat noemen we de rolverdeling. Bespreek dit met elkaar om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt.